Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ

1945-1946, pengő, milpengő, b.-pengő


teríték

[Módosítás: 2016-02-14]
A pénzek nagyban a kis képekre kattintva megtekinthetők. A bankjegy képek többségét a Tóth Numizmatika jóvoltából tettem közzé.

Az infláció előrehaladtával tervezésre nem nagyon volt idő, ezért az 500, 1.000 és 10.000 pengősök a korona bankjegyek elemeinek felhasználásával készültek el. A 100.000 pengőstől a régi pengő bankjegyek elemeit használták fel.

A milpengősök az ugyanolyan számértékű pengőkből készültek, csak a színezésük volt más, valamint értelemszerűen a névérték, az aláírók és a keltezés. A b.-pengősök is így készültek, csak ott még a B (mint bil., billió) betűt is több helyre elhelyezték a könnyebb megkülönböztethetőség miatt. Az egymillió milpengőstől már nem is sorszámozták a bankjegyeket. A nagy kapkodásban a régebbi névértékeknél is előfordultak sorszám nélküli példányok. A kibocsátás időpontját is hasonlóképp hanyagul kezelték, a százmillió milpengőstől minden bankjegyen a BUDAPEST, 1946. ÉVI JÚNIUS 3-ÁN felirat szerepel.

A bankjegyeken a tízmillió pengősig a koronás címer szerepel, a százmillió pengősön az ún. Kossuth-címer. Az egymilliárd pengősön nincs is címer! A milpengősökön és a b.-pengősökön - bár azok később készültek - nem változtatták a címerképeket. Így ezután már csak a százmillió milpengősön és a b.-pengősön látható a kibocsátás időpontjának megfelelő, hivatalos Kossuth-címer. Az egymilliárd b.-pengős a forint bevezetése miatt forgalomba nem került.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

1945-1946, pengő, milpengő, b.-pengő, teríték